Śliwkomania - czyli dlaczego olej śliwkowy jest niezwykły

2022-05-18
Śliwkomania - czyli dlaczego olej śliwkowy jest niezwykły

Olej z pestek śliwki - w pigułce


Francuski, nierafinowany, tłoczony metodą "na zimno" olej z pestek śliwy domowej, w brązowym, aptecznym szkle. Przyjemnie złoty, pachnący marcepanem... Dokładnie tak! I to jest jego naturalna cecha, nic nie podkręcamy!

Zapraszamy na Śliwkomanię - czyli wszystko, co chcieliby Państwo wiedzieć o oleju śliwkowym!


Śliwa europejska


Drzewa śliwkowe należą do rodziny różowatych - do tej samej rodziny należą także wiśnie, brzoskwinie, jabłka czy truskawki :). Śliwowe owoce po brzegi wypełnione są witaminami: A, E, K oraz z grupy B. Posiadają korzystne dla zdrowia minerały, wspierają układ pokarmowy i pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry.

Ciekawostka
Czy wiecie Państwo, że śliwki uprawiane są na każdym kontynencie, oprócz Antarktydy?
Ich ślady odkryto w epoce neolitu, a to oznacza, że były równie popularne, co oliwki!

Ciekawostka nr 2
Pod koniec XIX wieku śliwka europejska podbiła Stany Zjednoczone, a szczególnie pod uprawę upodobała sobie Kalifornię. W naszej ofecie początkowo królował ten kalifornijski olejek - teraz sprowadzamy go z francuskich tłoczni.



Olej śliwkowy w kuchni?

Śliwki dodajemy do ciast, gotujemy z nich kompoty i wekujemy powidła. Jemy je surowe, suszone, można je także marynować. Tak przygotowane sprawdzają się w japońskich kulkach ryżowych, tzw. "Onigiri". Dobrze znamy zastosowanie śliwek w tradycyjnej kuchni, ale olej? Skąd w ogóle pomysł na tłoczenie oleju ze śliwek? Otóż jego produkcja rozpoczęła się m.in. we Francji, gdzie wykorzystywany był głównie do celów kulinarnych. A jaki jest? Posiada łagodny, przyjemny, orzechowy smak i zaskakujący, bo nie owocowy, a migdałowo-marcepanowy aromat. Nadaje niezwykły zapach i smak (zwłaszcza sałatkom, ciastom i deserom).

Zapach oleju śliwkowego

Co odpowiada za charakterystyczny, migdałowo-marcepanowy, urzekający aromat oleju śliwkowego? Odpowiedzi szukaliśmy długo, ale mamy ją!

Amigdalina i inne związki

Nie lada wyzwanie stanowi wybranie jednego związku odpowiedzialnego za intensywny zapach oleju śliwkowego. Jednymi z atrakcyjniejszych są: amigdalina, beznaldehyd (który można wyodrębnić z wytłoczyn - pozostałości po tłoczeniu oleju), a także y-Dekalakton.

Ciekawostka :)
Wytwarzana przez nasiona roślin z rodziny różowatych amigdalina to złożona substancja chemiczna, składająca się m.in. z mandelonitrylu. Zadaniem amigdaliny jest ochrona nasion przed zwierzętami roślinożernymi i owadami. W jaki sposób? Rozkładając mandelonitryl na kolejne czynniki, uzyskamy bowiem cyjanek oraz benzaldehyd - nieproszeni goście odstraszani są przez gorzki smak substancji.

Kryminalna woń migdałów

Znana m.in. z powieści Agathy Christie charakterystyczna woń migdałów, kojarzona była z cyjankiem. Jak się jednak okazuje, nie do końca właściwie - zgłębiając temat, dowiadujemy się, że... cyjanek nie ma zapachu! Niepodważalnym jest jednak fakt, że w niewiarygodnie wysokim stężeniu jest trujący.

Benzaldehyd

To właśnie zawarty w amigdalinie benzaldehyd (nie cyjanek!) odpowiada za gorzki smak pestek i ich charakterystyczny, migdałowy zapach. Benzaldehyd (inaczej aldehyd benzoesowy) wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym, do produkcji przypraw i barwników (nie jest toksyczny!).

Spokojnie :)

Pestki śliwek zawierają jednak niski poziom amigdaliny - zawarty w nich poziom cyjanku jest znikomy oraz bezpieczny, szczególnie jeśli skupiamy się na zewnętrznym użyciu oleju. Sam benzaldehyd ma jednak na tyle intensywny zapach, że wyczuwalny jest już niewielkim stężeniu.

Metoda tłoczenia oleju śliwkowego

Proces pozyskiwania oleju - metoda "na zimno"

Śliwka jest owocem pestkowym - to wiemy :). W słodkim, owocowym miąższu, śliwka skrywa endokarp - tak inaczej nazywamy pestkę. Pestka otacza z kolei migdałowe nasiono śliwki, tzw. jądro/ zarodek. Pestki oddziela się od owoców (które wykorzystujemy w przemyśle spożywczym). Same pestki (z drogocennym migdałem w środku) zostają dokładnie wysuszone, a następnie mielone, kruszone lub proszkowane. Takie przygotowanie surowca zapewnia lepszą powierzchnię styku z prasą podczas tłoczenia.
Prasa dociska sproszkowane nasiona za pomocą wysokiego ciśnienia - bez użycia ciepła czy środków chemicznych. W taki właśnie sposób otrzymujemy docelowy surowiec - nasz złociutki, pięknie pachnący olej z pestek śliwki :).

Zimnotłoczony, nierafinowany, pełen kwasów tłuszczowych

Tłoczenie oleju metodą "na zimno" pozwala uzyskać surowy, naturalny olej o barwie jasno- lub ciemnożółtej, lekkiej konsystencji i migdałowo-marcepanowym aromacie. W celu dodatkowego oczyszczenia oleju z pozostałości po tłoczeniu poddaje się go filtracji i odwirowaniu.
Pomimo delikatnego oczyszczenia, w nierafinowanym oleju śliwkowym może jednak pojawić się niewielka ilość osadu na dnie butelki. Jest to jednak całkowicie naturalna sytuacja - nie ma się czego obawiać :).
Brak rafinacji i tłoczenie metodą "na zimno" pozwala olejowi śliwkowemu zachować jego cenne składniki - witaminy, przeciwutleniacze i bogactwo kwasów tłuszczowych.

Ciekawostka

W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się nie tylko tłoczony z pestek olej :). Drobnomielone pestki śliwki wykorzystywane są jako ścierniwo, np. w peelingach do ciała.



Olej śliwkowy w kosmetyce

Początkowo wykorzystywany głównie w przemyśle kulinarnym, niedługo potem skradł serca producentów kosmetyków. Na początku bardzo nieśmiało mieszano z nim inne oleje dla uzyskania przyjemnego aromatu. Obecnie olej z pestek śliwki stanowi wspaniały surowiec kosmetyczny do stosowania zarówno solo, jak i w przeróżnych, wieloskładnikowych formulacjach :). Stosowany jest w produktach do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów - w kremach, balsamach, serach do twarzy, szamponach, odżywkach do włosów i wielu, wielu innych. W spisie składników wybranego produktu kosmetycznego (INCI) olej z pestek śliwki znajdziecie Państwo pod nazwą: Prunus Domestica Seed Oil. Co czyni go tak wyjątkowym?

Olej śliwkowy to emolient

Zadaniem emolientów jest przede wszystkim zmiękczanie (z łaciny emolliere oznacza dosłownie "zmiękczać". Poza tą ważną cechą, emolienty posiadają także szereg innych, jak chociażby: natłuszczanie, zapobieganie utracie nadmiernej ilości wody przez naskórek i ochrona skóry przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.
Czynniki takie jak: wiek, tryb życia, nieodpowiednia pielęgnacja i warunki atmosferyczne, to główne (lub jedne z wielu), które mają wpływ na działanie płaszcza ochronnego skóry. Jego osłabienie ciągnie za sobą szereg niedogodności, przejawiających się m.in.: suchością i szorstkością skóry, jej wrażliwością i skłonnością do podrażnień, zaczerwienień.

Po czym poznać i jak ratować suchą skórę?

Szybciej zauważamy oznaki starzenia, pojawiają się mniej lub bardziej widoczne zmarszczki, skóra staje się mniej jędrna. Brak jej blasku i zdrowego kolorytu - wówczas na ratunek przychodzą emolienty :). Pomagają przywrócić skórze odpowiedni poziom nawilżenia, chronią ją i pozwalają utrzymać skórę w dobrej kondycji na dłużej.

Kwasy tłuszczowe i witamina E w oleju z pestek śliwki

W oleju śliwkowym znajdziemy m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, beta-karoten oraz fitosterole.
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 90%) sprawia, że olej śliwkowy zaliczany jest do olejów lekkich i szybko wchłaniających się. Nie pozostawia skóry obciążonej i tłustej, a jedwabiście gładką, z delikatnym, zdrowym glow :).
Najwięcej, bo nawet 80% składu, stanowi kwas oleinowy, zaliczany do kwasów Omega-9. Tworzy on na powierzchni skóry delikatną warstwę okluzyjną (film), zapobiegającą nadmiernej utracie wody z jej powierzchni (wykazuje więc działanie pośrednio nawilżające). Dodatkowo zmiękcza skórę i w dużej mierze odpowiada za wzrost jej elastyczności i jędrności. Kwas oleinowy wykazuje także działanie przeciwutleniające, pomagając w odpieraniu działania wolnych rodników. Zmniejsza widoczność oznak starzenia, łagodzi suchą, spierzchniętą skórę, zaczerwienienia i podrażnienia. Stosowany w środkach pielęgnujących włosy, nadaje im blask i poskramia puszenie.
Kwas linolowy, zaliczany do kwasów Omega-6, poprawia i wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni przed nadmierną utratą wody, a także reguluje pracę gruczołów łojowych. Odgrywa istotną rolę w odpowiednim funkcjonowaniu cery zarówno suchej, jak i tłustej, z tendencją do niedoskonałości.
W oleju śliwkowym znajdziemy ponadto kwas palmitynowy, arachidowy, linolenowy oraz stearynowy, przyczyniające się do zmniejszenia TEWL (przeznaskórkowej utraty wody), wzmacniające barierę lipidową skóry i pełniące funkcje ochronne oraz kondycjonujące skórę, włosy i paznokcie.
Wysoka zawartość naturalnej witaminy E (głównie w postaci alfa i gamma tokoferolu) nadaje olejowi śliwkowemu właściwości antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe i wspomagające regenerację skóry. Dodatkowo wzmacnia efekt nawilżający oleju, łagodząc i przynosząc ulgę skórze suchej, łuszczącej się i podrażnionej.
Roślinne sterole - fitosterole stanowią cenny składnik kosmetyczny - wzmacniają barierę lipidową naskórka i hamują utratę wody. Budową zbliżone są do steroli występujących w łoju i cemencie międzykomórkowym skóry - są dobrze tolerowane przez skórę, działają zmiękczająco, regenerują i poprawiają elastyczność skóry, stanowiąc naturalną broń przeciwko oznakom starzenia. W oleju śliwkowym znajdziemy m.in. beta-sitosterol i delta 5-awensterol.

Olej śliwkowy jest więc idealnym kandydatem na towarzysza dla cer potrzebujących nawilżenia, odżywienia i wsparcia w regeneracji. Ma piękny, marcepanowo-migdałowy aromat i jest całkiem wszechstronny, bo możemy wykorzystać go w pielęgnacji włosów, paznokci, skóry twarzy i ciała.



Ulubiony w pielęgnacji twarzy i ciała

Skóra sucha, szorstka

W przypadku skóry suchej, spierzchniętej, szorstkiej, olej śliwkowy będzie miał zbawienny wpływ na wzrost jej nawilżenia oraz poprawę funkcjonowania bariery lipidowej naskórka.
- utworzy na powierzchni skóry ochronną warstwę okluzyjną,
- ochroni skórę przed odparowywaniem wody,
- zmiękczy, pozostawiając skórę przyjemnie gładką w dotyku.

Olejek można więc aplikować na: łokcie, kolana pięty, łydki (szczególnie w sezonie grzewczym lub po kąpieli/basenie), wysuszone detergentami dłonie, a także skórki wokół paznokci, spierzchnięte usta, skórę twarzy (po uprzednim jej zwilżeniu, np. hydrolatem, lub po zmieszaniu z porcją kremu), oraz w trakcie aromaterapeutycznego masażu (twarzy lub ciała ;)).

Protip dla pięknych ust: Wetrzyj olejek w usta i po odczekaniu chwili zbierz jego nadmiar płatkiem kosmetycznym lub czystą ściereczką. Kilka kropel olejku możesz również połączyć z drobno mielonym cukrem i delikatnie masować usta powstałą mieszanką. Przygotowany w ten sposób peeling usunie martwy naskórek, a olejek w nim zawarty sprawi, że usta będą miękkie i gładkie :).


Cera tłusta, mieszana

W przypadku cery tłustej, trądzikowej, obserwuje się spadek kwasu linolowego w jej budulcu, co przekłada się na blokowanie porów oraz powstawanie niedoskonałości - obecność kwasu omega-6 w oleju śliwkowym reguluje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory i zmniejsza ryzyko powstawania wyprysków.


Cera dojrzała, zmarszczki

Wysoki współczynnik zawartej w oleju witaminy E pozwala zaklasyfikować go jako doskonały kosmetyk przeciwstarzeniowy, stanowiący nieodzowny element pielęgnacji skóry dojrzałej, mało sprężystej, pozbawionej blasku. Stosowany samodzielnie lub dodany do ulubionego kremu zadziała jak antyageingowy booster - polecamy spróbować ;).


Wszechstronny solista

Olej śliwkowy stanowić może główny element minimalistycznej pielęgnacji, zastępując krem lub serum do twarzy, olejek do demakijażu, odżywkę do paznokci, serum na końcówki włosów lub balsam do ciała. Ważne! Oleje aplikujemy na zwilżoną (np. hydrolatem) skórę.
Śliwka sprawdzi się również w towarzystwie ulubionego kremu lub maseczki - wystarczy do przygotowanej porcji kremu (np. na dłoni) dodać kilka kropel olejku, wymieszać, a następnie nałożyć na skórę, delikatnie wmasowując lub wklepując. Olejek dodany do kremu wzmocni jego nawilżające, ochronne i odżywcze działanie :).



Czy są tu włosomaniaczki?

Pytamy nie bez powodu ;). Dobroczynne właściwości wynikające z bogatego składu kwasowego oleju śliwkowego stawiają go na podium wśród surowców działających na włosy wzmacniająco i chroniących je przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak: wysokie i niskie temperatury, wiatr, promienie UV.



Włosy średnio- i wysokoporowate

Suche, łamliwej, z tendencją do puszenia - to ich główne cechy. Ze względu na wysoką zawartość NNKT i witaminy E, olej śliwkowy najczęściej wykorzystywany jest w pielęgnacji tego typu włosów. Utrzymuje je w dobrej kondycji, wygładzając i dodając im blasku. Wzmacnia włosy suche, matowe i zniszczone, utrzymując w nich odpowiedni poziom nawilżenia.



Ja stosować olej na włosy?
- całonocne lub kilkunastominutowe olejowanie włosów po całej długości,
- zabezpieczanie końcówek przed lub po stylizacji,
- dodatek do maski/odżywki do włosów (wzbogaci produkt o odżywcze i emoliencyjne działanie).



Naturalny, wegański, nierafinowany, tłoczony metodą "na zimno" (bez użycia wysokich temperatur i środków chemicznych), o niezwykłym, przyjemnym aromacie marcepanu. Dla naszego oleju śliwkowego uzyskaliśmy certyfikat Vlabel Vegan, potwierdzajacy jakość i odpowiedni sposób jego pozyskiwania.
Jest lekki, szybko się wchłania i nie powoduje obciążenia skóry, pozostawiając ją miękką oraz gładką w dotyku. Uznawany jest za niekomedogenny (nie powoduje zapychania porów).
Ochronny i odżywczy, tworzy na powierzchni skóry okluzję (film), która zmniejsza odparowywanie wody z naskórka (TEWL), a co za tym idzie - działa nawilżająco, wspomaga regenerację naskórka, niweluje oznaki jego przesuszenia. Woda zatrzymana w naskórku przenika w jego głąb, uszczelniając przestrzeń międzykomórkową - skóra wygląda zdrowiej i promienniej, jest bardziej elastyczna i gładka.
Olej śliwkowy może być stosowany zarówno jako jedyny kosmetyk w minimalistycznej pielęgnacji, jako booster ulubionych kremów i odżywek, a także element wieloskładnikowych receptur. Sprawdza się w pielęgnacji skóry twarzy, ciała, a także włosów i paznokci.

Zapraszamy!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
pixel