Czym jest ekstrakt z owsa zwyczajnego i jakie ma działanie?

2023-01-19
Czym jest ekstrakt z owsa zwyczajnego i jakie ma działanie?

Czym jest ekstrakt z owsa zwyczajnego?

Ekstrakt z owsa zwyczajnego znajdziecie Państwo w kosmetykach pod nazwą INCI: Avena Sativa (Oat) Kernel Extract. Jest to składnik aktywny, ekstrahowany z oleju z owsa (Avena Sativa Kernel Oil), ma postać lepkiej cieszy o głębokiej pomarańczowej barwie. Jest surowcem wegańskim, biodegradowalnym i bezglutenowym :). Dodatkowo jest hipoalergiczny i niekomedogenny, co oznacza, że nie zatyka porów i nie powoduje powstawania zaskórników. Wielokierunkowo wpływa na odnowę, ochronę i wzmocnienie bariery lipidowej skóry.

Ekstrakt z owsa zwyczajnego - unikalny, aktywny kompleks lipidów

Ekstrakt z owsa naśladuje naturalną kompozycję lipidów w ludzkiej skórze (jej profil lipidowy). Łączy w sobie m.in.:

  • fitoceramidy identyczne z tymi obecnymi w skórze,
  • uszczelniające barierę naskórkową fosfolipidy,
  • działające antyoksydacyjnie sterole,
  • obecne tylko w owsie łagodzące awenantramidy,
  • przeciwutleniacze z grupy tokoferoli (do których należy witamina E),
  • kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone kwasy omega-3 i omega-6.

Jakie właściwości posiadają zawarte w ekstrakcie z owsa zwyczajnego fitoceramidy?

Czteroprocentowa zawartość fitoceramidów, spośród których wiele jest identycznych z tymi naturalnie występującymi w ludzkiej skórze (ceramidy NS, NP, EOH, AS, AP), uzupełnia ich ubytek w warstwie rogowej, związany z wiekiem i oddziaływaniem czynników środowiskowych, przynosząc natychmiastową poprawę kondycji skóry i przywracając prawidłową funkcję barierową naskórka.

Czym są fosfolipidy i jakie mają właściwości?

Fosfolipidy to grupa związków tłuszczowych tworzących uporządkowaną, zwartą strukturę w warstwie rogowej naskórka, która zapobiega przenikaniu drobnoustrojów i alergenów do głębiej położonych warstw skóry oraz reguluje wchłanianie substancji aktywnych z kosmetyków. Pozytywnie wpływają na łagodzenie podrażnień i stanów zapalnych oraz spowolnienie procesów starzenia się skóry, stymulując produkcję ceramidów w naskórku.

Sterole zawarte w ekstrakcie z owsa - jakie mają działanie na skórę?

Beta-sitosterol i awenasterol (między innymi :)) to antyoksydanty korzystnie wpływające na produkcję kolagenu w skórze. Działają w sposób wielotorowy, stymulując syntezę nowych włókien kolagenowych, zapobiegając spowolnieniu aktywności fibroblastów wraz z wiekiem oraz hamując działanie kolagenazy – enzymu odpowiedzialnego za rozpad włókien podporowych skóry pod wpływem oddziaływania promieniowania UVA.

Awenantramidy i ich działanie

To unikalne dla owsa polifenole o działaniu przeciwświądowym i łagodzącym podrażnienia. Skutecznie redukują rumień (zaczerwienienie) wywołany promieniowaniem UV – zarówno przy zastosowaniu przed, jak i po ekspozycji na słońce. Ich właściwości są szczególnie cenne w pielęgnacji skóry atopowej oraz skłonnej do alergii.

Czym są wolne kwasy tłuszczowe?

Zawarte w ekstrakcie z owsa naturalne kwasy tłuszczowe są prekursorami dla długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak np. kwas palmitynowy i stearynowy, których niedobory są charakterystyczne dla skóry suchej.

Jakie działanie na skórę ma stosowany w kosmetyce ekstrakt z owsa zwyczajnego?

  • skutecznie uzupełnia i przywraca poziom lipidów w naskórku,
  • wspiera regenerację bariery naskórkowej,
  • poprawia funkcje barierowe skóry,
  • zwiększa jej sprężystość i wytrzymałość,
  • znacząco podnosi poziom nawilżenia skóry,
  • ogranicza przeznaskórkową utratę wody,
  • zwiększa produkcję NMF – naturalnego czynnika nawilżającego skóry,
  • poprawia teksturę skóry, zmiękcza ją i wygładza,
  • zapobiega utracie elastyczności i jędrności skóry wraz z wiekiem,
  • redukuje zaczerwienienie skóry,/li>
  • przynosi ukojenie skórze suchej, łuszczącej się, matowej,
  • wspiera wchłanianie innych substancji aktywnych.

Znajdą go Państwo w naszym Łagodzącym serum dla skóry wrażliwej Ryż + Ceramidy

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel