• SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ
  • SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ

SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ

38,00 zł
Dodaj do ulubionych
100% Składników pochodzenia naturalnego
Kliknij w wybrany składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej.

Ingredients (INCI): Squalane

Skład (tłumaczenie): Skwalan z trzciny cukrowej
Stosuj jako:
zamiennik kremu, olejek do twarzy, serum pod oczy, dodatek do ulubionego kremu, wcierka do włosów i paznokci
 
100%: Nanieś na oczyszczoną, zwilżoną (np. hydrolatem) skórę twarzy. Delikatnie, okrężnymi ruchami wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia.

Baza lub dodatek do innych olejów, kremów, balsamów: Wymieszaj w dowolnych proporcjach porcję skwalanu i innego wybranego oleju, kremu lub balsamu na dłoni lub w osobnym naczynku. Nanieś na oczyszczoną, zwilżoną skórę twarzy lub ciała. Wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia.

Odżywcza wcierka do włosów: Kilka kropel olejku rozetrzyj w dłoniach, a następnie rozprowadź na końcówkach, przeczesując włosy palcami. 
Olejek można również aplikować na skórę głowy w celu poprawy jej kondycji.

Wcierka do paznokci: Aplikuj kroplę skwalanu (solo lub w mieszance np. z olejem z pestek śliwki) na każdy paliczek. Wmasuj, aż do całkowitego wchłonięcia.

Przechowuj w miejscu chłodnym, suchym i zacienionym.

Pojemność: 30 ml 

Butelka z ciemnego szkła z pipetą

Kraj pochodzenia: USA

 

O skwalanie można by mówić długo i obszernie. 

Początkowo pozyskiwany był z wątroby rekina, później z oliwek. 

Obecnie najczystszą, najstabilniejszą i cechującą się najlepszymi właściwościami formą skwalanu jest ta pozyskiwana z trzciny cukrowej.

Dość jednak powiedzieć, że jest on stabilniejszym odpowiednikiem ludzkiego skwalenu. 

Skwalen natomiast jest składnikiem naszego własnego sebum - warstwy lipidowej, która nas otula i chroni. 

Z wiekiem ilość skwalenu spada, robimy się coraz mniej jędrni i elastyczni. 

No i tutaj wchodzi skwalan - cały na biało. 

Jest to ultralekki, bezzapachowy, hipoalergiczny oraz doskonale wchłaniający się olejek. 

Idealny dla każdego rodzaju cery, również delikatnej i wrażliwej.

Nawilża, chroni i odżywia skórę, nie pozostawiając uczucia jej obciążenia.


 


 

 

Powyższy produkt jest w 100% naturalny - jego zapach, kolor i konsystencja mogą się więc nieznacznie różnić w zależności od partii.


 

Nasze kosmetyki przygotowywane są z naturalnych składników (niekiedy wzbogacane kosmetycznym aromatem) - u osób uczulonych na poszczególne ich składniki mogą powodować reakcje alergiczne. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej, prosimy o natychmiastowe zaprzestanie korzystania z produktu i zgłoszenie nam tej reakcji na: pukpuk@ministerstwodobregomydla.pl

 

Zdjęcia przedstawiają przykładowe aranżacje z wykorzystaniem danego produktu. Cena nie obejmuje elementów dekoratorskich i dotyczy 1 sztuki opisywanego produktu.

Drobne cząsteczki skwalanu szybko i głęboko wnikają w naskórek, dzięki czemu ten leciutki olejek:

 odżywia

jako składnik okluzyjny zmniejsza odparowywanie wody z naskórka (TEWL), a co za tym idzie działa nawilżająco i ochronnie

- nie pozostawia uczucia obciążenia skóry

nie zapycha porów 

- przywraca skórze gładkość i elastyczność poprzez uszczelnianie przestrzeni międzykomórkowych

- poprawia koloryt skóry

- redukuje drobne zmarszczki

 

Ponadto, skwalan jest doskonałym nośnikiem składników aktywnych - sprawdza się więc w mieszankach z innymi olejami.
Pytania naszych klientów
Dlaczego skwalan ma pipetkę, a inne oleje pompkę? Czy mogę kupić skwalan w opakowaniu z pompką?

Skwalan ma zbyt rzadką, niemalże wodnistą konsystencję, aby pompka była dla niego wygodnym aplikatorem - pipeta pozwala w tym przypadku na dokładniejsze dozowanie niewielkich kropli :).

Co daje nam połączenie skwalanu z kremem?

Skwalan z trzciny cukrowej jest doskonałym nośnikiem składników aktywnych, a jego drobne cząsteczki szybko i głęboko wnikają w głąb naskórka - połączenie z kremem będzie więc powodować, w pewnym sensie, "podbicie" działania danego kosmetyku poprzez doprowadzenie jego dobroczynnych składników głębiej :).
Samo dodanie skwalanu wzbogaci również krem o jego właściwości: produkt ten odżywia, przywraca skórze gładkość i elastyczność, redukuje drobne zmarszczki. Jest więc to idealne rozwiązanie np. na czas pielęgnacji zimowej, kiedy potrzebujemy "dociążyć" nasz ulubiony krem.

Jaki zapach ma skwalan?
Skwalan z trzciny cukrowej jest produktem bezzapachowym :).
Czy można go użyć pod makijaż zamiast kremu?
Można, nie ma żadnych przeciwskazań! Prosimy jedynie pamiętać o tym, że jak każdy olejowy produkt, skwalan z trzciny cukrowej należy aplikować na zwilżoną (np. hydrolatem) cerę :). Oczywiście należy też zaznaczyć, że skwalan nie zapewni nam koniecznej na co dzień ochrony przeciwsłonecznej - bardzo dobrym pomysłem będzie więc zastosowanie go w porannej pielęgnacji w połączeniu z kremem z filtrem.
Jaką konsystencję ma skwalan?
Skwalan trzcinowy jest nietłustym, ultralekkim olejkiem o płynnej, dość rzadkiej konsystencji - dla precyzyjnej aplikacji zastosowaliśmy więc opakowanie z pipetą, która pozwala odmierzyć niewielką ilość produktu :).
Czy zostawia tłusty film na skórze?
Jako najlżejszy olejek w naszej ofercie, skwalan z trzciny cukrowej, aplikowany na zwilżoną skórę błyskawicznie się wchłania, praktycznie nie pozostawiając po sobie uczucia tłustości na skórze :).
Jak w przypadku skwalanu wygląda wchłanianie produktu?
Skwalan z trzciny cukrowej jest produktem, który doskonale i bardzo szybko się wchłania :). Tak jak w przypadku każdego kosmetyku olejowego, prosimy pamiętać o aplikacji na zwilżoną uprzednio skórę (np. spryskaną lub przetartą hydrolatem).
Moja skóra jest bardzo sucha, z odstającymi skórkami. Czy skwalan sprawdzi się w moim przypadku, czy proponujecie jakiś inny olej?
W pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, należy przede wszystkim zadbać o wzmocnienie bariery hydrolipidowej, czyli odpowiednie nawilżenie oraz natłuszczenie skóry. Skwalan zajmie się poprawą natłuszczenia, jednocześnie nie obciążając cery z racji swojej leciutkiej konsystencji - trzeba go jednak koniecznie łączyć z produktem nawilżającym, czyli nakładać na cerę uprzednio zwilżoną (np. hydrolatem), lub jako ostatni etap pielęgnacji, na krem nawilżający :). W przypadku skóry bardzo suchej warto skontaktować się z kosmetologiem, być może przed nakładaniem preparatów odżywczych warto wykonać peeling, który usunie stary naskórek i przygotuje skórę na przyjęcie składników aktywnych.
Na ile wystarcza opakowanie skwalanu?
W zależności od sposobu wykorzystania skwalanu z trzciny cukrowej (przypomnijmy, że możemy go stosować jako: samodzielny produkt do twarzy; dodatek do kremów/olejów, kosmetyk na końcówki włosów; odżywka do paznokci), częstotliwości używania (czy rano i wieczorem; codziennie, czy co kilka dni) oraz ilości zastosowanego olejku (1-3 kropli, a może więcej? ;))), jedno opakowanie powinno nam starczyć na około miesiąc do kilku miesięcy.
Ile kropel produktu dodawać do kremów?

Zalecamy dodawanie odrobiny skwalanu, 1-2 kropli na porcję kremu (mieszamy w zagłębieniu dłoni lub w osobnym naczynku, tuż przed nałożeniem na twarz :)).

Czy mogę w słoiczku od kremu zmieszać go ze skwalanem i mieć już gotowy do użycia, czy raczej rozrabiać go tuż przed nałożeniem na twarz?
Zdecydowanie zalecamy tę drugą opcję - do porcji kremu (w miseczce lub bezpośrednio na dłoni) dodać odrobinę skwalanu (1-2 krople) tuż przed nałożeniem na twarz. To bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa mikrobiologicznego kremu. Ilość konserwantu zawarta w każdym kosmetyku dobrana jest precyzyjnie do jego masy/objętości/składników w nim zastosowanych. "Rozcieńczenie" kremu skwalanem w jego oryginalnym opakowaniu może sprawić, że tzw. układ konserwujący przestanie być skuteczny, a produkt skuteczny i bezpieczny.
Czy są jakieś kremy, do których nie mogę dodać skwalanu?
Obydwa kremy, które posiadamy w naszej ofercie - czyli Konfitura Róża-Malina oraz H2O - zawierają w swoim składzie skwalan z trzciny cukrowej. Nie widzimy natomiast żadnych przeciwskazań, jeśli chcecie Państwo dodatkowo wzbogacić te produkty - należy jedynie pamiętać, by nie aplikować olejku bezpośrednio do opakowania kremu, ale by zmieszać niewielkie ilości na dłoni (lub osobnym naczynku) tuż przed aplikacją :). W przypadku kremów innych producentów, nie możemy wypowiadać się w ich imieniu i zalecamy zwrócenie się z zapytaniem bezpośrednio do marki :).
Jaki kolor ma skwalan?
Skwalan z trzciny cukrowej jest produktem bezbarwnym, przezroczystym jak łza :).
Ile kropel wystarcza na twarz, kiedy nakładamy go samodzielnie?
Jest to oczywiście kwestia bardzo indywidualna, ale przyjmijmy, że optymalne będzie użycie 1-3 kropli skwalanu, przy aplikacji olejku "solo" :). Tak jak w przypadku każdego kosmetyku olejowego, prosimy pamiętać o aplikacji na zwilżoną uprzednio skórę (np. hydrolatem).
Czy może zupełnie inaczej zadziałać na dwóch różnych skórach?
Oczywiście! W zależności m.in. od indywidualnych potrzeb skóry, jej aktualnego stanu czy nawyków pielęgnacyjnych (a nawet pory roku, w której używamy kosmetyku!), możemy po użyciu skwalanu z trzciny cukrowej uzyskać różne efekty :). Dla przykładu: zupełnie inne odczucia będzie miała osoba, której skóra na co dzień dostaje wszystko to, co tygryski lubią najbardziej, niż taka, która boryka się z przesuszeniem, czy pozbawieniem elastyczności i gładkości ;). Są cery, które kochają pielęgnację olejową, ale są też takie, które zdecydowanie preferują lekkie formulacje emulsyjne (jak kremy, czy mleczka) i, jak to w życiu bywa, ciężko o jeden, prosty schemat :).
Co da nam zmieszanie skwalanu z innymi olejami? Po co mieszać ze sobą oleje?
Skwalan z trzciny cukrowej jest leciutkim olejkiem drobnocząsteczkowym - świetnie sprawdza się więc do "rozrzedzania" gęstszych, cięższych olejów lub jako nośnik substancji aktywnych - jego dodatek pomaga jeszcze dogłębniej i skuteczniej zadziałać wzbogaconej przez niego mieszance olejowej. Mieszanki olejów pozwalają uzyskiwać konsystencję, kolor, zapach i działanie finalnego produktu w zależności od naszych prywatnych upodobań - odrobina oleju z orzeszków laskowych nada kompozycji pięknego zapachu, migdał przyniesie dobre smarowanie, opuncja - właściwości przeciwzmarszczkowe, a skwalan sprawi, że całość będzie się lepiej wchłaniać. Zabawa w domowe tworzenie kosmetycznych mieszanek może nas wciągnąć po uszy i pozwolić znaleźć rozwiązania, które nasza skóra naprawdę pokocha :).
Czy mogę przechowywać skwalan w łazience?
Jak najbardziej, można go przechowywać w łazience - prosimy jedynie zadbać o to, aby buteleczka nie była narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Warto również uważać, aby do produktu nie dostała się wilgoć. Najlepszym wyborem będzie więc zamykana szafka lub półka w zacienionym miejscu.
Czy mogę przechowywać skwalan w nasłonecznionym miejscu?
Serdecznie prosimy o przechowywanie produktu w miejscu suchym, chłodnym i zacienionym - choć skwalan jest bardzo stabilnym i odpornym na działanie czynników zewnętrznych olejkiem, to narażenie go na działanie promieni słonecznych (a tym samym podgrzewanie zawartości buteleczki przez dłuższy czas i do zbyt wysokich temperatur) może negatywnie wpłynąć na właściwości produktu i jego przydatność do użycia :(.
Co to znaczy, że skwalan jest nośnikiem składników aktywnych?
Drobne cząsteczki skwalanu trzcinowego świetnie sprawdzają się w roli 'transportera' składników aktywnych, których zadaniem jest dotrzeć w głąb naskórka - dzięki tej właściwości skwalan jest fantastycznym dodatkiem do kosmetycznych mieszanek :).
Czy ma działanie stricte przeciwzmarszczkowe?
Ma! Skwalan z trzciny cukrowej przywraca odpowiedni poziom nawilżenia skóry, dba o jej gładkość i elastyczność - opóźnia więc procesy starzenia skóry i redukuje drobne zmarszczki :). W temacie pielęgnacji przeciwzmarszczkowej zachęcamy również do zapoznania się z naszym olejem z opuncji figowej oraz bohaterami serii Róża - Malina - konfiturą i serum - to produkty o dużej zawartości anty-agingowych składników aktywnych (w tym również skwalanu!) :).
Czy skwalan jest produktem bezpiecznym dla skór alergicznych?
Jest! W badaniach na osobach o skórze wrażliwej został uznany za produkt hipoalergiczny. Może być stosowany na skórę alergiczną (po uprzednim wykonaniu testu na przedramieniu), czy choćby na delikatną skórę wokół oczu.
Czy jest naturalnym środkiem na zwalczanie cellulitu ?
Skwalan z trzciny cukrowej nie posiada właściwości stricte antycellulitowych, natomiast regularne wmasowywanie w skórę dowolnego olejku - również skwalanu - pomaga zapobiec utracie jędrności skóry i może ją optycznie wygładzić :). Może być natomiast dodatkiem do fusów kawowych, po wymieszaniu z którymi uzyskają Państwo naturalny, domowy peeling o dobrych właściwościach sensorycznych. Warto mieć jednak na uwadze, że oferujemy dla Państwa skwalan w buteleczce o pojemności 30 ml - stosowany jako olejek do masażu czy peelingu będzie wystarczał na stosunkowo krótki czas. Do ciała zdecydowanie bardziej polecamy więc olej ze słodkich migdałów lub olej z orzechów laskowych, które posłużą Państwu na dłużej :).
Czym różni się skwalan od oleju (np. z nasion malin)?
Jedną z różnic jest metoda pozyskiwania: skwalan z trzciny cukrowej jest frakcją olejową, powstającą w wyniku fermentacji trzciny cukrowej, oleje zaś są tłoczone (nasze dokładniej zimnotłoczone ;)) prosto z nasionek, pestek czy orzechów. Skwalan z trzciny cukrowej jest produktem superlekkim, bezzapachowym oraz bezbarwnym - dla porównania nasz olej z nasion malin, jako olej nierafinowany (w żadnej sposób nieoczyszczany), jest w zapachu lekko ziemisty, o delikatnie żółtej barwie.
Czym różni się Państwa skwalan z trzciny cukrowej od skwalanu z oliwek?
Uznaje się, że skwalan z trzciny cukrowej wykazuje większą czystość, czy lepszą stabilność niż skwalan oliwkowy oraz posiada największe strukturalne podobieństwo do ludzkiego skwalenu - dzięki temu będzie skuteczniej działał na skórę :). Różnica pojawia się również w procesie pozyskiwania tych dwóch rodzajów skwalanu - trzcinowy powstaje w wyniku fermentacji trzciny cukrowej, a oliwkowy w wyniku uwodornienia pozyskanego z oliwek skwalenu (mowa tu o tych wykorzystywanych przez Ministerstwo :)).
Jaka jest różnica między skwalenem i skwalanem?
Skwalan i skwalen – substancje te, poza podobnie brzmiącą nazwą, wykazują podobne właściwości i działanie. Jednak między nimi jest jedna bardzo ważna różnica – poziom nasycenia. Podczas gdy skwalen jest nienasyconym węglowodorem, skwalan jest jego nasyconą formą (podwójne wiązania skwalenu są tutaj całkowicie wysycone). Dzięki temu skwalan jest stabilny – i właśnie ta różnica sprawia, że to on znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Czy można stosować go do cery tłustej, trądzikowej?
Można! Na rynku znajdziemy sera i olejki do walki z trądzikiem tworzone właśnie na bazie skwalanu, który jest lekki i dobrze penetruje w głąb naskórka, "ciągnąc" za sobą składniki aktywne. Nakładamy zawsze na lekko wilgotną skórę, zwilżoną np. hydrolatem rozmarynowym i oczywiście sprawdzamy jak będzie - w pielęgnacji twarzy ciężko o uniwersalne rozwiązania.
Czy skwalan można używać do cery mieszanej?
Podobnie jak w przypadku cery tłustej - tak! Niewielką ilość wmasowujemy w wilgotną buzię. Możemy wykonać przy okazji krótki masażyk twarzy :). PS: Możemy oczywiście stosować go również np. na krem, wklepując jedynie na partie suche (np. czoło, policzki) - warto eksperymentować!
Czy skwalan może niektórych "zapychać"?
Odpowiednio stosowany nie powinien. Jest superlekkim, ale pamiętajmy, że emolientem. Jego działanie opiera się na tworzeniu okluzji (ciągłej warstwy) na powierzchni skóry, tak, aby zatrzymać wilgoć w naskórku. Dla jednych może to być zbawienie (bariera skórna regeneruje się i "uszczelnia") dla innych too much, stąd polecamy kłaść go zawsze na nieco wilgotną skórę, aby łącząc się z wodą (np. hydrolatem) nie tworzył ciągłej warstewki, a wodno-olejowy mix.
Czy jego ilość w państwa kremie h2o jest wystarczająca, czy warto go używać mimo to?
To bardzo indywidualna sprawa. Na to pytanie nie da się odpowiedzieć listownie, ani raz na zawsze. H2O to lekki krem nawilżający - dla jednej cery idealny, dla innej za lekki, dla jeszcze jednej - zbyt ciężki. Są osoby, które będą H2O wzbogacać skwalanem za każdym razem, są takie, które kroplę tego olejku dodadzą do kremu na noc lub boostować go będą w okresie zimowym. A są takie, którym nie przydarzy się to nigdy lub raz w życiu, kiedy z jakichś względów skóra stanie się wyjątkowo przesuszona. Za to właśnie lubimy skwalan - dopasowuje nam kosmetyki tak, jak tego potrzebujemy - tu i teraz :).
Potrzebuję odbudować warstwę hydrolipidową skóry. Czy skwalan się nada?
Powinien :) (mamy jakąś trudność w pisaniu pewników, bo co jest na świecie pewne? ;)). Jest to doskonały emolient, więc stworzy lekką warstwę okluzji, zatrzyma wilgoć w naskórku, pozwoli mu się zregenerować. Tylko kładźmy go na mokro, domykając tę wilgoć w skórze.
Czy używać samodzielnie czy w duecie z innym olejem?
Samodzielnie, w połączeniu z porcją ulubionego kremu lub serum (mieszane na dłoni), pod krem, na krem, z mixem innych olejów, z masłami... Na tym polega właśnie wyjątkowość skwalanu: jest lekki, bezzapachowy i multifunkcyjny. Może być bazą albo topem, solistą lub grać zespołowo w zależności od tego, czego potrzebujemy.
Z czym łączyć oraz jak? Pytanie z serii DIY
Ze wszystkim - od hydrolatów, po zbyt lekki na zimę lub krem z lata, ale zawsze jednorazowo: mieszając porcję na dłoni lub w osobnym naczynku, tuż przed aplikacją (mówimy oczywiście o zastosowaniu cywilnym, pielęgnacyjnym ;)). Z olejów lubimy go mieszać ze śliwką, rozrzedza ten dość gęsty i treściwy olej, tak, że lepiej aplikuje się go choćby na twarz. Kropla śliwki, kropla skwalanu w zagłębienie dłoni i hyc na końcówki włosów, na buzię, na paznokcie.
Jedna z marek posiada w ofercie retinol w skwalanie, czy to dobry pomysł?
Pomysł dobry, a reszta to już wykonanie ;) (też ważne, jak nie kluczowe), ale tak, można, jak najbardziej.
Czy można z niego korzystać w ciąży? Czy warto?
Pewnie! Jest surowcem hipoalergicznym, super sprawdzi się też w pielęgnacji maluszka (np. jako dodatek do oleju ze słodkich migdałów, czy masła shea rozcieranego na dłoni). Czy warto? Tu trzeba sprawdzić samemu ;). Jest uniwersalny, więc można nasmarować nim buzię, brzuszek, suchą skórę dłoni, a nawet odżywić brwi lub rzęsy. Ciążowe wspomnienia podpowiadają nam też plus za bark zapachu ;).
Bardziej na noc czy bardziej na dzień?
Totalnie w cały świat! ;) U jednych na noc, u drugich bardziej w dzień i wbrew pozorom nie ma tu podziałów na skórę suchą i tłustą. U nas tak: Ula na mokro na noc, Anka na noc i na dzień, chłopaki pod brodę po kąpieli, a dzieciaki uciekają, bo nie lubią olejków ;)) PS: Albo na dzień solo, a na noc na krem? Zawsze do sprawdzenia.
Czy skwalan można stosować na całej powierzchni ciała, czy tylko na twarzy?
Można go stosować gdzie tylko się chce (w zależności od potrzeby ;))! Twarz - aplikacja jedynie na brwi/rzęsy - jako odżywka, skóra skalpu, całe ciało z ciążowymi brzuszkami włącznie, suche pięty, łokcie, łydki, skórki wokół paznokci, płytka paznokci...uff ;). Problemem w aplikacji na całe ciało jest oczywiście cena składnika, ale super nadaje się na przykład do wzbogacania lekkich balsamów lub cięższych olejów, jak np. oleju ze słodkich migdałów lub orzeszków laskowych :).
Jak używać skwlanu od Was? Można zamiast kremu?
Używać w sposób indywidualny ;)). Zamiast kremu, pod krem, na krem, łącząc z olejem malinowym z naszej apteczki lub ze śliwkowym i wcierać w ciało, włosy, paznokcie :). Testować, gdzie ten olejek jeszcze się sprawdzi :).
Kiedy go używać? Na jakie problemy?
Używać codziennie lub od święta :). Wyobraźmy sobie lekki, biozgodny emolient, który pięknie odżywia skórę. Minimalistom wystarczy za całą pielęgnację (za krem, serum, balsam, odżywkę do paznokci i włosów). Maxymalistom posłuży jako wzbogacacz ich ulubionych kosmetyków. A problemy? Sucha skóra twarzy, ciała, głowy, brwi i rzęsy wymagające odżywienia, suche, rozdwajające się paznokcie i skórki wokół nich, przesuszony, podrażniony skalp i wiele innych :).
Czy można go używać cały rok?
Jak najbardziej :). Latem będzie idealny na przyrumienione słońcem policzki i ramiona, zimą jako ochrona przed wiatrem, ale też "dopalacz" do lżejszych kremów, żeby mogły wykarmić skórę nawet w sezonie grzewczym.
Czy uszczelni naczynia krwionośne?
Skwalan, jako emolient, uszczelnia naskórek, chroniąc go przed nadmierną utratą wody, ale nie wchłania się do głębszych warstw nasze skóry. Nie jest więc w stanie uszczelnić naczyń krwionośnych, położonych głębiej, w skórze właściwej :).
Jeśli mają Państwo pytania związane z wybranym produktem, prosimy zamieścić je w formularzu. Odpowiemy mailowo w ciągu 48h, a zadane pytanie pojawi się w tej zakładce, aby pomóc innym klientom w wyborze :)
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Liczba wystawionych opinii: 21
5
20
4
0
3
0
2
1
1
0
Kliknij ocenę aby filtrować opinie
Aleksandra, Warszawa
5/5
Kupiłam produkt kilka tygodni przed skwalanomanią, więc miałam okazję przetestować go już wcześniej i uzupełnić zapasy promką. Co tu dużo mówić, no boski po prostu. Mam niesamowicie wymagającą skórę, musi być nawilżająco, a jednocześnie treściwie, ale nie za treściwie i kompleksowo bo będzie tragedia. Full wypas. I tu wchodzi skwalan, który oprócz tego, że jest fantastyczny sam w sobie i utrzymuje poziom nawilżenia cały dzień to jednocześnie służy mi tez do rozcieńczania serum róża malina, który sam w sonie jest dla mnie za ciężki, a tak mogę się cieszyć pięknym zapachem i fantastyczną cerą dłużej :)
2021-06-11
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Hana Magdalena, Poznan
5/5
Moj kolejny faworyt! Uwielbiam go stosowac pod lub na krem, a takze w ciagu dnia, kiedy czuje, ze moja skora potrzebuje dodatkowego nawilzenia. Szczegolnie zima, lub po dluzszej ekspozycji na slonce.
2021-05-26
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Andrzej, PŁOCK
5/5
Genialny produkt! O wiele lepiej mi się sprawdza, niż kwas hialuronowy. Świetnie regeneruje i nawilża, i na pewno czuć porządną jakość w tym produkcie. Stosunek ceny do jakości jest zdecydowanie adekwatny. Mój numer jeden wśród skwalanów. 100% POLECAM KAŻDEMU!
2021-05-24
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Julita, Emsbüren
5/5
Skwalan kupiłam podczas "skwalanobrania"- kierowała mną ciekawość,lecz większych nadzieji w nim nie pokładałam- moja skóra jest z natury bardzo tłusta. Używam go od tygodnia,a efekty? W moim przypadku skóra jest ładnie nawilżona i nie błyszczy się prawie zupełnie!
2021-05-08
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Kamila, Warszawa
5/5
Zamówiłam po raz kolejny, bo już po kilku użyciach stało się jasne, że będzie to jeden z głównych graczy na mojej półce. Na razie używam tylko do twarzy, uwielbiam jak skóra potem się zachowuje. Często wystarcza mi zamiast kremu, zwłaszcza w leniwy dzień w domu.
2021-05-06
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Justyna, Nowe Skalmierzyce
5/5
Swalan używam od kilku dni, natomiast już dał rewelacyjne efekty ! Stosuje obecnie izotek, więc moja skóra potrzebuje nawilżenia i regeneracji, a skwalan to wszystko mi zapewnia. Używam go solo, lub mieszam z kremem, obie te opcje uwielbiam i polecam ❤️ nie wyobrażam sobie już codziennej pielęgnacji bez tego cudu
2021-05-05
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Anna, KONOPISKA
5/5
Uwielbiam ten produkt!!!Genialnie nawilża, rozjaśnia i leczy z wszelkich niedoskonałości. Kolejna petarda wśród kosmetyków MDM.
2021-04-27
Czy opinia była pomocna? Tak 7 Nie 4
Barbara, Dąbrowa Górnicza
5/5
Jedno z moich największych odkryć kosmetycznych ostatnich lat! Kupiłam z takim "no dobra, sprawdzimy to cudo", a jestem zachwycona. Mam bardzo wymagającą cerę, dojrzałą już ;) a skwalan jest lekki, świetnie nawilża i odżywia skórę - używam na dzień.
2021-03-11
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Alicja, Gdańsk
5/5
Lekki i zawsze pod ręką żeby szybko nawilżyć :)
2021-03-07
Czy opinia była pomocna? Tak 2 Nie 0
Monika, Andrychów
5/5
Cudo! Stosuję dwa razy dziennie, wygładza, nawilża, odżywia.. Stosuję nawet pod makijaż. Uwielbiam go łączyć z innymi olejkami. Najlepiej z serum Róża malina.
2021-01-19
Czy opinia była pomocna? Tak 2 Nie 0
Aleksandra, Poznań
5/5
Przygodę hydrolatowo - olejową zaczynałam od olejku malinowego (wciąż w użyciu, zwłaszcza zimą), natomiast jeśli moja skóra potrzebuje natychmiastowego nawilżenia i wygładzenia skwalan it is. Zmarszczki mimiczne (na razie jedyne przeze mnie posiadane) i jakieś drobne chrostki atopowe znikają całkowicie. Rano już nie widać po nich śladu. Kolejnym plusem jest konsystencja. Jest niesamowicie lekka - nie na poziomie serum ale bardzo blisko :) Na dzień używam też z kremem. NIEBO! Nie wyobrażam sobie wyposażenia łazienki bez tego produktu
2020-12-04
Czy opinia była pomocna? Tak 2 Nie 0
Rosemary, Gdansk
5/5
Mam cerę suchą - sprawdził się doskonale i na twarzy i na włosach. Solo i w mieszankach. Kocham go. ❤️
2020-10-13
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Patrycja, Wrocław
2/5
Niewypał kompletny. Przesuszył mi skórę, z nosa odchodziła dosłownie płatami (mam skórę mieszaną). Wymęczyłam jako składnik maski do włosów.
2020-10-12
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Adriana, PIASECZNO
5/5
na zimę i lato absolutny MUST! podstawa w pielęgnacji mojej cery - mam dojrzałą i wymagającą i w połączeniu z hydrolatem to mi robi bardzo dobrze
2020-10-08
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Emilia, Kręczki
5/5
Bardzo fajnie nawilża i działa kojąco na suchą skórę. Używałam go najwcześniej na przedramiona w czasie zimy - sprawdził się idealnie!
2020-10-08
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Anna, Legionowo
5/5
Pięknie nawilża cerę, nadkładam także pod glinkę. Super efekt.
2020-07-09
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Aleksandra, Poznań
5/5
Cudo! Stosuję codziennie na noc i moja twarz to uwielbia! Rano buzia jest promienna, bez niedoskonałości, odpowiednio nawilżona i przyjemnie miękka. Mam cerę mieszaną ze skłonnością i tak bardzo mnie cieszy że skwalan jest lekki i nie przetłuszcza twarzy. Najlepszy kosmetyk do twarzy z jakiego korzystałam! Dodatkowo przesyłka piękna zapakowana z troską o środowisko :) Samo dobro, dziękuję dziewczyny!
2020-05-18
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Olga, Warszawa
5/5
zaskakujący produkt. skóra po nim jest bardzo zadowolona i wydaje się być odżywiona na maksa :) nakładam na twarz zwilżoną hydrolatem. używam na zmianę z serum róża-malina i olejem śliwkowym, które pachną nieziemsko, ale skwalan chociaż bezzapachowy wygrywa.
2020-04-30
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Monika, Kraków
5/5
Używam do cery mieszanej zamiennie z serum róża-malina - serum kiedy buzia ma "dobre dni" i skwalan kiedy ma gorsze lub nawet fatalne... Fantastycznie pielęgnuje nawet najbardziej wymagającą cerę, nie zapycha, nie podrażnia. Jeśli ktoś ma kupić tylko jeden produkt to to zdecydowanie powinien być skwalan.
2020-04-25
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Agnieszka, Łódź
5/5
Rewelacyjny produkt, najlepszy w Państwa ofercie. Wygładza, nawilża a wszelkie niedoskonałości znikają błyskawicznie. Do tego jest bardzo wydajny, bo używam z kremem dodając kilka kropel. Te kilka kropel wystarcza, aby zdziałać cuda.
2020-02-28
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Natalia, Wadowice
5/5
Mój numer jeden pod względem pielęgnacji cery. Sama używam od pół roku i mam wrażenie, że niedoskonałości magicznie zniknęły i przestały się pojawiać. Skóra jest bardzo gładka i nawilżona - myślę, że nie mogłabym wybrać niczego lepszego. Skwalanem zaraziłam również moją Mamę - babeczkę z uczuleniem na wszystko i delikatną, cienką jak pergamin skórą. Trzeba dzielić się dobrem. Skwalan skradł serducha zarówno Mamie jak i mnie ♥.
2020-01-09
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel